
Wiele czynników związanych z jakością włosów, związane z wiekiem i genetyką. Nie możemy wybrać, czy będą one z natury kręcone lub proste, a także ich naturalny kolor włosów. Natura sama kontroluje grubość, szybkość wzrostu i ich tekstury.
Ale są rzeczy, które można zrobić, aby przyczynić się do rozwoju mocnych loków, a także zapobiec nadmiernej utracie włosów. I wszystko można zacząć w kuchni. Poniżej możesz znaleźć dziewięć doskonałych produktów, które pomogą mieć zdrowy włosy.
Jaja
Są na czele listy, ponieważ zawierają dużo białka i biotyny, a także takich składników odżywczych, takich jak cynk i selen. Mieszki włosowe są wykonane z białka, i, jak wiadomo, niedobór białka w diecie powoduje wypadanie włosów. Biotyna jest ważna dla produkcji keratyny, bez którego trudno wyobrazić sobie mocne włosy.
Jagody
Mogą one stać się fantastycznym uzupełnieniem diety, ponieważ zawierają pewne związki i witaminy, które przyczyniają się do wzrostu włosów. Jednym z najlepszych jest witamina С, która ma silne właściwości przeciwutleniające.
Przeciwutleniacze chronią mieszki włosowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które w naturalny sposób w organizmie i związane z procesem starzenia. Nasz bodies witamina С jest potrzebna do produkcji kolagenu, białka, niezbędnego, aby zapobiec łamliwości włosów. I, w końcu, to właśnie ta witamina pomaga organizmowi wchłonąć żelaza i zapobiegać anemii, która może prowadzić do utraty włosów.
Szpinak
To doskonałe źródło takich składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, żelazo, witaminy A i C, z których każde jest potrzebne do zdrowego wzrostu włosów. Witamina A pomaga skórze produkcję łoju, który nawilża skórę głowy i sprawia, że włosy są zdrowe. Jedna szklanka szpinaku zapewni tobie 54 procent zalecanej dziennej ilości witaminy A.
Tłuste ryby
Łosoś, śledź, makrela przyczyniają się do wzrostu włosów, dzięki stężenie kwasów tłuszczowych omega-3. Badanie z udziałem 120 kobiet, które używały dodatek w postaci oleju rybnego i przeciwutleniacze, okazało się, że ich włosy stały się średnio zwartymi i zaczęły mniej wypadać.
Inne badania wykazały, że dodatek oleju rybnego pomaga znacznie zmniejszyć utratę włosów u kobiet, które cierpią z powodu ich przerzedzenie. Jeśli nie lubisz ryb, olej z ryb będzie doskonałym rozwiązaniem dla ciebie. Ale ryba zawiera inne cenne dla zdrowia substancje, w tym białko, selen, witaminy D3 i witaminy z grupy B.
Bataty
Wszedł na listę, tak jak jest w nim beta-karoten. To połączenie jest przekształcany przez organizm w witaminę A, który, jak już wiemy, pomaga w produkcji sebum, bez którego nie do pomyślenia zdrowie skóry głowy i nawilżenie włosów. Jeszcze witamina A pomaga zwiększyć szybkość wzrostu włosów, pobudza ich gęstość.
Awokado
Znajdują się w nim żywe tłuszcze wraz ze znaczną ilością witaminy E, która jest antyoksydantem i doskonale nadaje się do neutralizacji szkodliwych wolnych rodników i pobudzenia wzrostu włosów. W ramach jednego z badań z udziałem ludzi, którzy tracą włosy, udało się ustalić, że u nich wzmagał się wzrost włosów na 34, 5 proc. po ośmiu miesiącach przyjmowania witaminy E. Dodatkowo witamina ważne jest, aby chronić skórę głowy przed utlenianiem i uszkodzenia, które mogą powodować zmniejszenie liczby aktywnych mieszków włosów.
Ostrygi
Dla włosów one są potrzebne, gdyż zawierają dużo cynku. Ale jeśli nie lubisz smaku ostryg, wtedy możesz wybrać inną alternatywę – czerwone mięso, rośliny strączkowe, produkty mleczne, jaja, spójny pszenicę, orzechy i nasiona. Cynk jest niezbędny dla podtrzymania cyklu wzrostu i regeneracji włosów. Ale i za dużo go spożywać nie trzeba, gdyż może to spowodować utratę włosów.
Krewetki
Świetny pokarm dla zdrowych włosów, ponieważ zawiera białka, witaminy Z grupy B, cynk, żelazo, witamina D i trochę kwasów tłuszczowych omega-3.
Fasola
Jeśli chcesz zmniejszyć ilość mięsa w diecie, ale nie chcesz, aby ilość białka w diecie była mniej, rośliny strączkowe – idealne rozwiązanie. Oprócz białka staną się one dobrym źródłem żelaza, biotyny, cynku, kwasu foliowego, które są potrzebne do zdrowego wzrostu włosów.